Slimme architectuur voor duurzaam wonen
Een opvallende verschijning, zo mag deze villa in Teteringen wel genoemd worden. De woning biedt een contrastrijke aanblik, in het wit met tegen het zwart aanliggende accenten. Qua vormgeving wordt het oog meegenomen langs een krachtig lijnenspel, dat niet alleen zorgt voor een spannende aanblik, maar ook nog eens functioneel bijdraagt.
Het prachtige huis komt uit de koker van BB architecten. Steven Biesiot, architect en eigenaar van BB architecten, neemt ons mee langs alle aandachtspunten. “Er is duurzaam gewerkt”, opent hij het gesprek. “Voor het dak is in plaats van zink gebruik gemaakt van aluminium fels banen, met geïntegreerde zonnepanelen. Vorm volgt hier duidelijk functie, het grootste deel van het dak ligt op het zuidwesten, vrij vlak, zodat de zonnepanelen optimaal hun werk kunnen doen.”
BB architecten kreeg van de opdrachtgever door in welke stijl er gebouwd moest worden en nam dat als vertrekpunt voor het ontwerp. “Met inachtneming van het programma van eisen is er een typisch ontwerp gekomen waarin je onze signatuur herkent. We spelen met de belijning en verbinden elementen met elkaar. Dat kan zijn door middel van kleurgebruik, of op elkaar aansluitende vormen. De geveldelen zijn in wit stucwerk uitgevoerd en voorzien van accenten die bijna zwart zijn. Dat levert een mooi contrast op, terwijl er tegelijkertijd een stuk verbinding ontstaat. Het witte stucwerk wordt afgewisseld met gevellatten in western red cedar, in de olie gezet.”
Opmerkelijk is de manier waarop het dak over de nok heen gevouwen lijkt te zijn. “Je maakt een visuele tour als je naar de villa kijkt”, vervolgt Steven. “Het bestemmingsplan schreef voor dat er een kap toegepast moest worden. Daar hebben we onze eigen invulling aan gegeven op deze manier. In het steile deel zijn Velux vensters geplaatst voor extra daglichttoetreding. De kozijnen in de woning zijn gemaakt van duurzaam aluminium, in een matchende, donkere kleur. De cirkel is weer rond met de in hout uitgevoerde balustrades, in dezelfde western red cedar houtdelen als waarmee de gevel is bekleed.”
Een comfort verhogend en esthetisch element wordt gevormd door de geïntegreerde zonnelouvres boven, in het overstek. “De zonnelouvres houden het zonlicht tegen, zodat je er heerlijk kunt zitten. Beneden is een overkapping geïntegreerd die is voorzien van infrarood verwarmingspanelen in het plafond, zodat je onafhankelijk van het weer en de heersende buitentemperatuur fijn buiten kunt zijn.”
Een huzarenstuk is de parkeergarage onder het huis, die bereikbaar is met een autolift. “Er is ruimte om in de kelders zo’n vijf auto’s te parkeren. In plaats van een afrit is er een autolift toegepast, waardoor het straatwerk van de oprit optisch ononderbroken doorloopt. Echt techniek van nu die bijdraagt aan een esthetische meerwaarde en aan comfort bij het in- en uitstappen.”
Vanuit de hal waar men binnenkomt wordt een blik naar boven, naar de nok van het huis gegund. Dat zorgt voor een enorm ruimtelijk effect. “De nok is het midden van de woning. Aan de straatkant bevindt zich de zitkamer, aan de tuinkant de woonkeuken”, vult Steven in. “Kijk je vanuit het midden omhoog naar de nok, dan zie je de overloop die de slaapkamers verbindt.”
Dankzij de duurzame materialen die zijn gebruikt, de aanwezige zonnepanelen en een warmtepomp, is het huis nagenoeg energieneutraal. “Het is een stijlvolle, contrastrijke woning geworden die qua comfort en energiezuinigheid echt helemaal van deze tijd is”, zegt Steven tot besluit.
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!