De bestaande campus bestond uit losse onderdelen zonder kern en verbinding met de stad. In het inmiddels gerealiseerde ontwerp is de samenhang tussen landschap en een diversiteit aan leer- en werkomgevingen het uitgangspunt. Resultaat is een groene en vooral verbindende campus.
Een omgeving waar je je thuis voelt, waar je graag verblijft en waar je anderen ontmoet. Daar was in de bestaande situatie geen sprake van. Je had het gevoel dat je op een groot parkeerterrein was met wat losse gebouwen die via loopbruggen met elkaar verbonden waren. Een campus waar bovendien een groot hek omheen stond zodat er geen verbinding was met de stad.
De opgave was fors en complex; nieuwbouw voor 24.000 m², een nieuwe plek voor vijf instituten en een ontmanteld gebouw waar iets mee moest. De Hogeschool wilde in ieder geval niet één groot gebouw waarin alles ondergebracht zou worden. Het credo van Fontys is groot in kleinschaligheid, waarbij met name de verbinding tussen docent en student belangrijk is. De volumes zijn letterlijk opengebroken, waardoor een mooie open ruimte ontstond, die zijn ingevuld met drie nieuwe gebouwen. Samen met de gebruikers is er gekeken welk programma in welk gebouw zou moeten, waarbij een thematische verdeling is gemaakt. In het najaar van 2023 verhuisden Fontys Paramedisch, Mens en Gezondheid, Kind en Educatie, Sociale Studies en Pedagogiek naar de totaal getransformeerde Campus Rachelsmolen, die is veranderd van een eiland naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen.
In de drie gebouwen vind je grote atria voor ontmoeting en leren. Je hebt overal een prachtige zichtrelatie tussen de verschillende werk- en ontmoetingsplekken. Er is een visuele verbinding tussen de verschillende vloeren en de centrale trap. Akoestiek is in de open omgevingen belangrijk en de vraag was hoe je dat het beste kunt oplossen. Het is een ruimte waar altijd rumoer is, maar waar studenten ook moeten kunnen werken. Aanpasbaarheid is belangrijk, ook op akoestisch gebied. Galm is in die grote ruimten niet prettig, want dat geeft het gevoel dat je er niet welkom bent. Wij geven een gewenst niveau nagalmtijd aan, maar het team van adviseurs, waaronder de architect, het bouwfysisch bureau Peutz en de specialisten van Ecophon moeten het in dit soort architectonische hoogstandjes waarmaken en ze hebben het geweldig opgelost. In dit soort ruimten heb je een combinatie van hoogte, enorme glazen wanden en genoeg reflectievakken. Dat maakt het uitdagend. De vloer deed niet echt mee, dus moet je de akoestische oplossing in het plafond en de wanden zoeken We hebben verschillende akoestische panelen ingezet, zoals de Focus en Gedina, maar dan met een d15 mm grid systeem, een smal profiel, zodat je de lijnen minder ziet. Ecophon heeft niet voor de meest standaard systemen gekozen, waardoor het een fraai aanzicht heeft. Het oogt als mooie grote ruimtelijke vlakken. Hier en daar is er gekozen voor verrassende kleurvlakken in de gebouwen, waarbij de kozijnen, wanden en installaties in dezelfde kleur zijn uitgevoerd en daardoor visueel een andere wereld creëren. Ecophon heeft een mooi pallet aan kleuren voor de panelen, die daardoor de kleur van dat nieuwe interieurlandschap hebben bepaald. Fontys heeft een prachtig getransformeerde campus waar de natuurlijke en vooral groene verbinding tussen docent, student en de bezoekers uit de stad centraal staat!
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!