Tribal DDB is de digitale tak van DDB International, wereldwijd één van de grootste communicatie bureaus. Het kantoor voor Tribal DDB Amsterdam is ontworpen voor ±80 medewerkers.
Doelstelling van de verbouwing was om op de bestaande oppervlakte meer werkplekken te realiseren en creatieve interactie te stimuleren in een nieuwe structuur met flexibele werkplekken en open ruimtes, minder geschakelde ‘kantoortjes’. Dit alles met behoud van de kwaliteit die past bij een werkomgeving waar lang en geconcentreerd gewerkt wordt. Bovendien was een zelfstandige identiteit gewenst, maar wel passend binnen het moederbedrijf DDB. Het ontwerp moest een identiteit uitdrukken die creatief en speels is maar ook serieus en professioneel.
De tegenstellingen binnen deze vragen, vroeg om keuzes die grote flexibiliteit in het ontwerp toelaten. Bovendien is de ruimte deel van een groter pand met ruimtelijke elementen die niet mochten worden aangepast. Het was een uitdaging om deze (beeldbepalende) elementen zo te integreren in het ontwerp dat ze in ons voordeel zouden werken en een meerwaarde vormen.
i29 zocht naar oplossingen waarbij verschillende problemen met één groot gebaar konden worden aangepakt. In eerste instantie een materiaal dat een alternatief zou kunnen bieden voor een geheel nieuw systeem plafond, maar ook om bestaande elementen zoals een groot rond trappenhuis mee in te pakken. Akoestiek werd bovendien heel belangrijk in de grotere ruimtes die we wilden maken om creatieve interactie te stimuleren en efficienter met de ruimte om te gaan. Dit leidde tot het gebruik van wolvilt. Er is waarschijnlijk geen ander materiaal te bedenken waar je wanden, vloeren en plafonds, meubels en lampen mee kan maken en dat ook akoestisch, slijtvast en brandveilig is. Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig was om al deze dingen ermee te maken! Het contrast tussen de harde rechte lijnen van het ontwerp en de zachtheid van het materiaal levert een spanningsveld op. We wilden een conceptueel verhaal vertellen over de gebruikers en hun ruimte. Een aantal praktische en functionele problemen moesten worden opgelost en we streefden naar een autonome kwaliteit als geheel. Doordat deze verschillende aspecten met elkaar zijn verbonden door een materiaal leidt het één naar het ander. Als je ziet hoe slim het ontwerp in praktische zin voldoet, verwijst het indirect naar de identiteit van het bedrijf. Wanneer je de autonome kwaliteit ervaart kom je bij de functionaliteit terecht. En zo gaat het rond.
i29 gelooft dat eenvoud leidt tot karakter. Vergelijk het met een mens, sterke individuen hebben duidelijke kenmerken. Iedereen weet hoe moeilijk het is om keuzes te maken en geconcentreerd te blijven op dat wat het meest belangrijk is. Zo is het ook met een ontwerp. Door selectief te zijn wordt de gemaakte keuze tot het uiterste opgerekt en worden de grenzen opgezocht. Dit levert een spanningsveld op, en geeft ‘energie’ aan het ontwerp zonder dat het in chaos vervalt.
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!