Amsterdam – Het doel van het huisvestingbeleid van de gemeente Amsterdam is om een aantrekkelijke, efficiënte en duurzame huisvesting te vinden voor ambtenaren. Om dit te realiseren heeft de gemeente Amsterdam een beleid ontwikkeld waarin er twee grotere ‘hoofdlocaties’ zijn en een aantal kleinere kantoren verspreid over de stad.
Naast bestuursfuncties zijn er diverse diensten ondergebracht op deze locaties; ook huisvest deze locatie een semi-publiekelijke afdeling waar ambtenaren van andere locaties gebruik van kunnen maken. Dit algemene deel heeft verschillende voorzieningen zoals een groot semi-publiekelijk plaza dat de uitstraling van een grand café heeft, met een diversiteit aan ontmoetingsplekken. Het sociale contact staat in het plaza centraal; men kan er ook genieten van een goed kopje koffie. Daarnaast is er ook een cateringvoorziening, en op sommige locaties een servicepunt van de cluster bedrijfsvoering.
In het verlengde deel van het plaza bevindt zich de superflexzone. Deze zone bestaat uit werkplekken en aanlandplekken die men gebruiken als overflow voor de verhuurbare eenheden en door ambtenaren die kort in het gebouw willen werken. Het plaza en de superflexzone zijn zo ingericht dat er een logisch verloop is van een drukkere zone met catering en het servicepunt naar een rustiger gebied met aanlandwerkplekken. Het vergadercentrum is bedoeld voor formeel overleg en heeft een representatieve uitstraling. Bij het reserveren van een vergaderzaal zijn ook catering en audiovisuele middelen beschikbaar. Duurzaamheid en hergebruik staan centraal bij Hollands Nieuwe. Wij zijn gevraagd om een ontwerp te maken voor deze zone en voor een deel van de kantoren. Hierbij hebben wij ons ontwerp gebaseerd op 3 pijlers:
Het bestaande interieur is gebruikt als grondstoffenbank voor het nieuwe interieur, en de toegepaste materialen alsmede de afwerking van het interieur zijn milieuvriendelijk. Principes van Well Standard zijn toegepast in dit ontwerp.
Er is een stoere beeldtaal ontwikkeld die aansluit op de ruige wereld van maak-en scheepindustrie die zo onlosmakelijk is verbonden met Amsterdam Noord. Een grote diversiteit aan werkplekken sluit aan bij de flexibele activiteiten waar de werknemers mee bezig zijn. Ontmoeting tussen verschillende groepen mensen staat centraal; een breed scala aan mogelijke werkplekken realiseert deze visie.
Men kan ervoor kiezen om een spontane, informele afspraak te plannen of bijvoorbeeld een vergaderzaal voor langere tijd te gebruiken met een vaste of flexibele groep.
Ook zijn de gerealiseerde ruimtes goed geïsoleerd. Deze hebben een prettige akoestiek alsmede een comfortabel klimaat; dit geldt voor zowel de individuele als groepswerkplekken.
Alle ontwerpfasen zijn ondersteund doormiddel van VR om een zo goed mogelijk beeld van de nieuwe werkomgeving voor toekomstige gebruikers te krijgen. Door het gebruiken van VR kunnen wij tot in detail het ontwerp naar wens aanpassen.
Op de begane grond bevindt zich een open uitnodigende ontmoetingsruimte. Medewerkers kunnen elkaar en hun bezoekers in deze ruimte ontmoeten, voor bijvoorbeeld informeel overleg of een vergadering in een van de grotere ruimtes. De bezoekers kunnen gebruik maken van de faciliteiten nadat zij zich gemeld hebben bij de centrale receptie.
Ook is er gekozen voor een heldere kleurstelling in elk deel van het gebouw. Deze is in basis neutraal en zorgt ervoor dat de bezoeker het gebouw makkelijk kan navigeren. Scheidingen tussen ruimtes maken deze vrij indeelbaar, en zijn alsmede geschikt voor flexibel gebruik. De trap zo ontworpen dat deze uitnodigt tot bewegen en de bovenverdiepingen ontsluit. Een enkele kantoorverdieping onderscheidt zich door het stoere, centraal geplaatste blok waarin verschillende vergaderruimtes zijn opgenomen. Rondom dit blok zijn ook verscheidene werkplekken gesitueerd.
Geïnspireerd door de natuur zijn er plantenmotieven door het gehele ontwerp verweven. De wanden zijn hergebruikt, de stijlen voorzien van een nieuwe folie waardoor deze als nieuw lijken. Amsterdam Noord is een goed voorbeeld van de ambitie van de gemeente Amsterdam en hoe deze invulling krijgt!
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!