Op de zestiende verdieping van een appartementsgebouw in Oostduinkerke (BE) realiseerde TJIP interieurarchitecten een compact weekendverblijf. Kenmerkend zijn het ongebreidelde zeezicht en het bijzondere ruimtegevoel dankzij de uitgekiende symmetrie, het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen, de details in de afwerking en het spel van licht en schaduw. Het eenslaapkamerappartement werd ingericht voor eigen gebruik en draagt daardoor voluit de signatuur van het Belgische interieurarchitectuurbureau. In al zijn realisaties werkt TJIP intensief op de integratie van de omgeving, de mathematiek van het ontwerp en een natuurlijk ruimtegevoel.
Wie het weekendverblijf op de zestiende verdieping betreedt, gaat voorbij een lange, ingetogen entree met vestiaire en badkamer naar een open leefruimte met zicht op zee. Niets bruuskeert, want het appartement werd geconcipieerd als het verlengde van zijn omgeving. Zo loopt het strand optisch door in de parketvloer en vervolgt de zee haar weg in de muren met gewolkte greige tint. Het illustreert hoe alles in het werk werd gesteld om de materialen, kleuren en verhoudingen in het appartement op elkaar af te stemmen en zo alle aandacht op het zeezicht te vestigen. Het maakt het natuurlijke gevoel van ruimte, licht en zicht in dit project compleet.
Textiel is in de projecten van TJIP interieurarchitecten een graag geziene gast die onder meer de ruimte verzacht en de akoestiek dient. In dit project is textiel in de vorm van twee zijdelingse gordijnen een theatraal accent met de zee als bühne. Door de gordijnen langs de zijmuren te draperen, gaat niets van het uitzicht verloren en wordt het ruimtegevoel op een speelse manier getriggerd.
Compact en comfortabel
Wat ooit een studio was, werd in handen van TJIP getransformeerd tot een eenslaapkamerappartement met een bijzonder ruimtegevoel. Daar draagt niet alleen de overgang van de gedempte entree naar de leefruimte toe bij, maar ook de detaillering in de afwerking, zoals de schilderwerken die tot op het plafond doorlopen en de verregaande symmetrie, zowel ruimtelijk als in de aankleding van het appartement. Dat je in de creatie van intense rust aan zee beter niet bruuskeert, maar wel kan verrassen, bewijzen dan weer de fijngevonden details zoals de schaduwlijn die werd getrokken tussen muur en plafond.
De eenheid en de natuurlijke flow in het appartement werden verder versterkt door de verscheidenheid in materialen en kleuren in het appartement tot een minimum te herleiden. Zo keert de gebleekte olm van het parket doordacht terug in het keukenblad en vind je het zwart van de tafel van studio Lukas Cober ook terug in de monochroom antraciete badkamer. De selectie design bestaat uit persoonlijke favorieten. Van fijngewolkt, inox maatmeubilair tot de zachte rondingen van de iconische Togo van Ligne Roset: ook in de keuze van meubilair werd gestreefd naar een fijngevoelig evenwicht tussen rechte lijnen en rondingen enerzijds en zachte en ruwe texturen anderzijds.
Over het spel van licht en schaduw dan. Aangezien het jarenvijftiggebouw niet frontaal, maar met een lichte knik in oriëntatie op de zee uitkijkt, valt het daglicht uit het noorden niet rechtstreeks maar diffuus of zacht binnen. Verder werd kaarslicht als sfeermaker geïntegreerd in het lichtplan. Het doet de tijd in dit weekendverblijf verglijden. Het appartement is een plek om te deconnecteren van buiten en te connecteren met wie je de ruimte deelt.
Op maat van twee
Het weekendverblijf in Oostduinkerke werd gerealiseerd door TJIP voor Thomas Meesschaert, een van de twee eigenaars van het interieurarchitectenbureau, en zijn echtgenote Marieke. Het project draagt daardoor compromisloos de TJIP-signatuur. Bovendien kon het team het streven om projecten volledig af te stemmen op het leven van de bewoners tot het uiterste drijven. Zo werd het lavabomeubel uit de badkamer gehaald en kreeg de keukenmodule deze extra functie toebedeeld. Keukentoestellen zoals de koelkast en (microgolf)oven werden dan weer om de hoek verhuisd en in de muur van de inkomhal ingewerkt. Het resultaat is verrassend compact en comfortabel tegelijk.
Ook verrassend is de slaapkamer met opbergmodule en een bed dat met een kleine verhoging de volledige ruimte inneemt. Vanuit het bed is het kajuitgevoel groot; een gevoel dat nog wordt versterkt wanneer het elektrische zonnescherm met wit zeil is uitgerold.
Fotografie: Thomas Meesschaert
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!