Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een vroege samenwerking tussen bouwkundig architect, interieurarchitect en tuinarchitect is. Een project komt pas echt tot leven wanneer er een naadloze samenwerking plaatsvindt tussen deze disciplines. Hoewel onze vakgebieden op het eerste gezicht verschillend lijken, ligt de ware magie in ons samenspel, waarbij de esthetiek van de buitenruimte en de functionaliteit van de bebouwing hand in hand gaan.
Een bouwkundig architect legt de basis voor het ontwerp van een gebouw, waarbij rekening wordt gehouden met functionele indeling en esthetische waarden. De focus ligt op het creëren van een ruimte die praktisch, duurzaam en visueel aantrekkelijk is. Echter, zonder de inbreng van ons als tuinarchitect kan een gebouw soms als een losstaand object aanvoelen, afgesneden van zijn omgeving.
Hier komen wij dan ook als tuinarchitecten in beeld. Met een scherp oog voor detail en een diepgaand begrip van ecologie en esthetiek geven wij de buitenruimte vorm. We zorgen ervoor dat de overgang tussen binnen en buiten vloeiend verloopt en dat het gebouw harmonieus opgaat in het landschap. Dit omvat niet alleen de keuze van planten en bomen, maar ook het adviseren over de aanleg van paden, terrassen en waterpartijen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.
De mooiste projecten ontstaan wanneer wij onze krachten bundelen met de bouwkundig architect en de interieurarchitect. Dit creëert een dynamiek waarin ideeën vrijuit kunnen vloeien en elkaar versterken, waardoor ontwerpmissers worden voorkomen.
Een klassieke misser is bijvoorbeeld het zwembad direct in het verlengde van de woonkamer plaatsen. Hoewel het 's avonds prachtig kan zijn om naar een verlicht buitenbad te kijken en vanuit het huis direct in het zwembad te kunnen plonsen, biedt dit in de herfst, winter en vaak ook het voorjaar een minder fraai uitzicht. Het zwembad is dan bedekt met een winterdek en bladeren, wat een onaantrekkelijk beeld geeft. We vergelijken dit vaak met een luxe badkamer: fijn om daar 's ochtends en 's avonds te vertoeven, maar de rest van de dag hoef je deze ruimte niet te zien. Daarom plaatsen we een zwembad liever uit het directe zicht vanuit het huis. Als het weer het toelaat, ga je naar die plek om te genieten.
In een vroegtijdig overleg kan de bouwkundig architect rekening houden met onze visie door bijvoorbeeld grote ramen te plaatsen die uitzicht bieden op zorgvuldig geplande zichtlijnen. Anderzijds kunnen wij de lijnen en vormen van het gebouw weerspiegelen in de landschapsontwerpen, waardoor een gevoel van samenhang en continuïteit ontstaat. Dit bevordert ook de duurzaamheid van het huis en de tuin. Groene daken en geveltuinen kunnen de energie-efficiëntie van een gebouw verhogen, terwijl slimme waterbeheerstrategieën overstromingen helpen voorkomen.
Zo creëren wij samen met de bouwkundig architect een leefomgeving die zowel de bewoners als de natuur dient, en waarin mens en natuur in perfecte balans samenkomen.
Geschreven door:
Jan Verhoeven
Eigenaar Fons Linders Tuinmeesters